Ontdek alles dat je moet weten over online trainingen

Een van de meest gebruikte termen tijdens de pandemie is 'nieuw normaal'. Het nieuwe normaal in het onderwijs is de toename van online leren. De COVID-19-pandemie heeft deze manier van leren versneld. Over de hele wereld zetten onderwijsinstellingen online leerplatforms in voor het opleiden van studenten. Het nieuwe normaal heeft gezorgd voor een getransformeerd onderwijsconcept waarbij online trainingen en opleidingen de kern vormen.

Voor veel onderwijsinstellingen is dit een geheel nieuwe manier van lesgeven die ze hebben moeten adopteren. De WFM Academy had gelukkig al ruime ervaring met online doceren, waardoor we in staat waren snel ons gehele trainingsaanbod online aan te bieden.

Zoals bij de elke lesmethode, heeft ook online leren zijn positieve en negatieve kanten. Twijfel jij of het verstandig is om in deze tijd van online werken een training of opleiding te volgen? Lees hieronder de voor- en nadelen.

Wat zijn de voordelen van online trainingen?

1. Blijven investeren in jezelf

Personeelsplanning en workforce management zijn kennisintensieve, dynamische vakgebieden. Het bijhouden van kennis is dan ook essentieel. Door het volgen van online trainingen kun je ook in deze bijzondere tijd je kennis op pijl houden.

2. Effectiviteit

Online trainingen bieden docenten een effectieve manier om studenten les te geven. Online leren biedt tools zoals video's, polls, chat en break-out rooms. Docenten kunnen al deze tools gebruiken als onderdeel van hun lesplannen waardoor het lerend vermogen toeneemt en de effectiviteit vergroot.

3. Toegankelijkheid

Studenten kunnen lessen volgen vanaf elke locatie van hun keuze. Bovendien kunnen online trainingen en opleidingen worden opgenomen, gearchiveerd en gedeeld. Hierdoor heb je als student toegang tot het leermateriaal op een moment dat jij het prettig vindt.

4. Tijdsbesteding

Een groot voordeel bij online trainingen en opleidingen is voor veel studenten het wegvallen van de reistijd. Het thuis kunnen lunchen met familie is een bijkomend voordeel.

5. Interactie is fijn

Aan online interacties kleeft het label dat het te onpersoonlijk is. Dat hoeft echter niet zo te zijn. Doordat cursisten comfortabel in hun eigen vertrouwde omgeving zitten, zijn ze vaak relaxter en durven ze meer van zichzelf te laten zien. Sommige mensen discussiëren meer, anderen vinden het makkelijker om uitdagingen te delen die ze tegenkomen en sommigen durven meer grappen te maken. Het klinkt tegenstrijdig, maar afstand schept soms openheid.

Wat zijn de nadelen van online leren?

1. Onvermogen om op scherm te focussen

Voor sommige studenten is het een uitdaging om bij online trainingen gedurende langere tijd op het scherm te focussen. Met online leren is er ook een grotere kans om afgeleid te worden. Door interactiviteit toe te voegen zorgen onze docenten ervoor dat dit risico wordt verkleind. Daarnaast worden voldoende (extra) pauzes ingelast.

2. Technische problemen

Een andere uitdaging van online lessen is de internet verbinding. Met een haperende verbinding kan er gebrek aan continuïteit ontstaan. Onze docenten hebben de kennis in huis om cursisten weer snel op weg te helpen indien nodig. Daarnaast worden trainingen opgenomen, zodat eventueel gemiste stof achteraf kan worden bekeken. Tip: maak gebruik van een kabel in plaats van Wifi, dan heb je veel minder last van hinderlijke onderbrekingen.

3. Gebrek aan groepsdynamiek

De kracht van klassikale opleidingen t.o.v. online trainingen en opleidingen is de groepsdynamiek. Onze docenten weten echter hoe ze dit zo goed mogelijk kunnen evenaren. Door cursisten te betrekken, vragen aan elkaar te laten stellen en door de inzet van zogenaamde ‘breakout rooms’ waarbij opdrachten in kleine groepjes moeten worden uitgevoerd wordt de interactiviteit vergroot. Deelnemers ervaren dit als zeer prettig.

Conclusie

Als professionele planner of WFM-er heb je niet de luxe om stil te staan in jouw ontwikkeling. Gelukkig hoeft dit ook niet. De WFM Academy biedt al haar opleidingen en trainingen online aan, waarbij eventuele nadelen tot een minimum worden beperkt. De diploma's en certificaten van onze online trainingen en opleidingen hebben dezelfde waarde als bij klassikale opleidingen en trainingen. Al met al genoeg redenen niet langer te wachten en je nu aan te melden voor de opleiding van jouw keuze.

Ons online aanbod